MOEDERDAG ACTIE
VERZENDING BINNEN 1-2 WERKDAGEN
7 JAAR HÉT DESIGN PLANTEN MERK

Een ogenblikje a.u.b

Hoe verzorg je een lepelplant op water?

De Lepelplant of te wel Spathiphyllum. Een hele mooie kamerplant die goed te verzorgen is op water. In deze blog gaan we het hebben over hoe je de Lepelplant in water het beste kunt stekken en verzorgen.

Introductie tot de lepelplant op water:

De lepelplant op water en zoals net verteld ook bekend als de Spathiphyllum op water. Deze plant is een geliefde kamerplant die opvalt door zijn prachtige, groene bladeren en elegante witte bloemen. Deze plant is oorspronkelijk afkomstig uit de tropische regenwouden van Zuidoost-Azië en behoort tot de Aronskelkfamilie. Terwijl de meeste mensen gewend zijn om lepelplanten in grond te kweken, is er een groeiende manier in het kweken van deze planten in water. En wat ook nog is een boeiende en alternatieve manier van verzorgen is. Hier kan je verder lezen van de lepelplant in water en waarom deze aanpak zo interessant is!Verzorgen lepelplant op water  

Wat is een Lepelplant?

Als allereerst: Wat is een Lepelplant? De lepelplant op water is een sierlijke en groenblijvende plant die bekend staat om zijn langvormige bladeren die opvallen door hun glanzende, donkergroene kleur. Het meest opvallende van de lepelplant zijn de mooie witte bloemen die in de vorm van een lepel zijn, die boven de bladeren uitsteken. Deze plant staat niet alleen bekend om zijn esthetische uiterlijk, maar deze plant kan ook de luchtkwaliteit verbeteren.

Maar waarom nou de Lepelplant op Water? Er zijn verschillende redenen waarom sommige plantenliefhebbers ervoor kiezen om lepelplanten op water te kweken in plaats van in potgrond:

  • Luchtzuivering: Lepelplanten staan bekend om hun uitstekende luchtzuiverende eigenschappen. Wanneer ze in water worden gekweekt, kunnen de wortels direct de luchtverontreinigende stoffen in huis opnemen, wat bijdraagt aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in je huis.
  • Minder onderhoud: Hydroponie bij de lepelplanten vereist over het algemeen minder onderhoud in vergelijking met grond. Omdat je je geen zorgen hoeft te maken over het regelmatig besproeien van de grond, is het kweken van lepelplanten op water een handige optie voor mensen met een druk schema.
  • Esthetische waarde: De wortels van lepelplanten op water die groeien in een transparant glas of vaas kunnen een interessant decoratief element in huis vormen. Het is een unieke en moderne manier om deze prachtige planten in je huis te presenteren.
  • Leerzame ervaring: En als laatste is het kweken van lepelplanten op water een boeiende leerervaring. Je kunt de groei van de wortels van dichtbij observeren en meer te weten komen over de interactie tussen de plant en het water.

Zolang je je Lepelplant op water goed de zorg en aandacht geeft is dit de perfecte kamerplant om op water te stekken en verzorgen.

 

Succesvol Stekken van de Lepelplant op water:

Het succesvol stekken van de lepelplant op water is een geweldige manier om nieuwe planten te kweken. Hier zijn de stappen die je moet volgen om de lepelplant stek op water te zetten en met succes te laten wortelen:

Als allereerst de benodigdheden:

  • Gezonde volwassen lepelplant.
  • Scherpe snoeischaar of mes.
  • Transparante glas of vaas met water.

Lepelplant op water verzorgenStappen:

  1. Kies de juiste lepelplant: Kies een gezonde lepelplant met sterke, volgroeide stengels. Vermijd stengels met ziekteverschijnselen of beschadigde bladeren.
  2. Voorbereiding: Zorg ervoor dat je snoeischaar of mes schoon en scherp is om geen schade aan de stekken te maken. Snijd vervolgens een gezonde stengel van de lepelplant af, bij voorkeur met minstens twee of meer bladeren aan de bovenkant.
  3. Verwijder overtollige bladeren: Verwijder voorzichtig de onderste bladeren van de stek, zodat er geen bladeren aan de onderkant van de stengel zit. Dit helpt bij de wortelvorming van de plant.
  4. Plaats de stek in water: Plaats de stek in een transparante glas of vaas met water, zodat de onderste kale stengel in het water staat. Zorg ervoor dat geen bladeren het water raken, omdat dit kan leiden tot rotting.
  5. Kies de juiste locatie: Zet de vaas of glas met de stek op een lichte plek, maar niet direct in de zon. Zorg voor een goede kamertemperatuur, bij voorkeur tussen 20°C en 24°C.
  6. Ververs het water: Verander het water aan het begin om de paar dagen om te voorkomen dat het water troebel wordt en om zuurstoftekort te voorkomen.
  7. Verzorg de jonge plant: Blijf de Lepelplant in vers schoon water houden, biedt de juiste lichtomstandigheden en besproei de plant af en toe met water.

Voor het stekken van de lepelplant op water heb je wel wat geduld voor nodig, maar het kan leiden tot een gezonde nieuwe plant die je interieur nog mooier kan maken. Geduld en zorg zijn de sleutel tot succes bij deze methode van vermeerdering.

Onderhoudstips voor lepelplant op water:

Het laatste blog onderwerp over hoe je een lepelplant op water verzorgd is dat het onderhouden van een lepelplant op water vereist zorg en aandacht, daarom hebben we hier een aantal onderhoudstips voor jou om je lepelplant op water mooi en gezond te houden!lepelplant verzorging op water

  • Waterkwaliteit: Zorg voor schoon en vers water op kamertemperatuur voor de lepelplant op water.
  • Waterpeil: Houd het waterpeil in de vaas of glas constant op een niveau waarbij de onderkant van de Spathiphyllum stengel in het water zit. Zorg ervoor dat de bladeren niet in het water hangen, omdat dit rotting kan veroorzaken.
  • Licht: Plaats de lepelplant op water op een lichte plek in je huis, maar niet in de directe zon, omdat dit de bladeren kan verbranden.
  • Temperatuur en luchtvochtigheid: Zorg voor een kamertemperatuur tussen 20°C en 24°C en vermijd temperatuurschommelingen. Lepel planten groeien goed bij een hogere luchtvochtigheid, dus besproei de bladeren af en toe met water om de luchtvochtigheid te verhogen.
  • Onderhoud van de vaas: Houd de vaas of glas schoon en vrij van algen en vuil. Ververs het water regelmatig, het liefst om de paar dagen, om de opbouw van bacteriën te voorkomen.
  • Inspectie en snoeien: Controleer de plant regelmatig op tekenen van stress, zoals vergelende bladeren of wortelrot. Als je merkt dat er problemen zijn, verwijder dan beschadigde bladeren of wortels.
  • Geef matig water: Laat het waterpeil in de vaas met de Spathiphyllum af en toe dalen voordat je het opnieuw aanvult om zuurstof naar de wortels te laten stromen.
  • Geduld: Het belangrijkste is om geduld te hebben. Het kan namelijk even duren voordat een stek op water wortels ontwikkelt en gezond wordt. Wees geduldig en blijf de plant observeren om ervoor te zorgen dat die goed groeit.

Met deze onderhoudstips kun je genieten van een gezonde en bloeiende lepelplant op water die op water groeit. Regelmatige zorg en aandacht zullen een goede bijdrage hebben aan het succes van de Lepelplant op water.

We hopen dat je wat hebt aan deze blog over een Lepelplant op water. Ben je benieuwd naar andere planten op water? Bekijk onze blog over hydroponie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *