GRATIS VERZENDING VANAF 59,-
VERZENDING BINNEN 1-2 WERKDAGEN
7 JAAR HÉT DESIGN PLANTEN MERK

Een ogenblikje a.u.b

Monstera Andasonii verzorgen: De ultieme gids!

De Monstera Adansonii verzorgen ik kan eigenlijk niet genoeg praten over deze mooie plant. Een van de populairste kamerplanten deze tijd en ik geef ze geen ongelijk. Het is een populaire plant door de gave bladeren met gaten. De Monstera Adansonii wordt daarom ook wel de gatenplant genoemd.  

In deze blog gaan we het hebben over de groei en bloei van de Monstera Adansonii. Ook vind je vragen en antwoorden voor het verzorgen van deze plant in water en in de grond. 

Nieuwsgierig? Lees gauw verder! 

Deel 1: Monstera Adansonii verzorgen in Water 

  • Voordelen van Hydroponie 

Hydroponie is ideaal voor de Monstera Adansonii vanwege de nauwkeurige controle over het water en luchtvochtigheid. Het bevordert gezonde wortelgroei en voorkomt onderbewatering, wat deze tropische plant ten goede komt. 

  • De Juiste vaas Kiezen: Welke vazen zijn geschikt voor het kweken van Monstera Adansonii in water? 

Kies een glazen vaas of fles met een brede onderkant, zodat de wortels gemakkelijk kunnen groeien en voldoende licht kunnen krijgen. Zorg ervoor dat de vaas schoon is en vrij is van chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor de plant. De wortels groeien het beste in transparante vazen, zodat je de groei goed kunt volgen en eventuele problemen snel kunt oplossen.  

  • Waterverversing en Onderhoud: Hoe vaak moet je het water verversen en hoe onderhoud je de plant in water? 

Voor een gezonde Monstera Adansonii in water is het belangrijk om regelmatig het water te verversen. Om de twee weken is het beste, aangezien stilstaand water kan leiden tot een afname van zuurstof en een ophoping van schadelijke stoffen. Bij het verversen, spoel de wortels goed af om eventuele opgehoopte mineralen en bacteriën te verwijderen. Zorg ervoor dat de plant in het licht staat, maar niet in de directe zon om gezonde groei vooruit te helpen. Verwijder eventueel gele of rotte bladeren om de gezondheid van de plant te behouden.  

Monstera Andasonii verzorgen

Deel 2: Monstera Adansonii verzorging in de Grond 

De Monstera Adansonii groeit het beste in een goed doorlatend grondmengsel dat rijk is aan organische stof. Een geschikt mengsel kan bestaan uit potgrond vermengd met perlite of orchideeënschors om de drainage te verbeteren.

Het is handig om een pot te kiezen die minstens één maat groter is dan de onderkant van de plant, zodat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien. Zorg ervoor dat de pot drainagegaten heeft om te veel water af te voeren. Onthoud dat je de Monstera het beste over kan poten als de plant steeds groter wordt.   

  • Licht- en Temperatuureisen: Wat zijn de ideale licht- en temperatuurvoorwaarden voor deze plant in de grond? 

De Monstera Adansonii groeit het best in het licht, maar niet in de directe zon. Plaats de plant in de buurt van een raam met gefilterd zonlicht, vermijd direct zonlicht om bladverbranding te voorkomen. De ideale temperatuur varieert tussen 18°C en 24°C.

Deze plant kan wel overleven bij iets lagere temperaturen, maar vermijd plotselinge temperatuurschommelingen. Houd de omgevingstemperatuur stabiel en vermijd tocht om de gezondheid van de plant te vooruit te helpen. 

  • Voeding en Bemesting: Hoe en wanneer moet je de plant voeden en bemesten in de grond? 

De Monstera Adansonii verzorgen moet tijdens het groeiseizoen, dat meestal in de lente en zomer valt, regelmatig worden gevoed en bemest. Gebruik een vloeibare meststof voor kamerplanten en breng deze om de 4-6 weken aan.

Zorg ervoor dat de plant vochtig is voordat je bemest en volg de aanbevolen dosering op de meststofverpakking om overbemesting te voorkomen. In de herfst en winter, wanneer de plant in rust is, verminder je de bemesting.  

Monstera Andasonii verzorgen

Het begrijpen van de behoeften van je Monstera Adansonii verzorgen, ongeacht of je hem in water of in de grond kweekt, is cruciaal voor een gezonde groei. Belangrijke aandachtspunten zijn licht, temperatuur, grondmengsel en het monitoren van plagen en ziekten. Met de juiste zorg kan je plant goed laten en zo jarenlang genieten van zijn prachtige bladeren. 

Wil je een Monstera adansonii stekken of andere vezorgingstips blogs lezen? Bekijk onze andere blogs om te lezen over de mooie Monstera planten 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *