GRATIS VERZENDING VANAF 59,-
VERZENDING BINNEN 1-2 WERKDAGEN
7 JAAR HÉT DESIGN PLANTEN MERK

Een ogenblikje a.u.b

Hoe verzorg je een Syngonium op water?

Syngoniums, ook bekend als pijlpuntplanten of aronskelken, zijn een populaire kamerplant vanwege hun aantrekkelijke bladeren en eenvoudige verzorging. Terwijl de meeste mensen Syngonium in potgrond kweken, is er een groeiende trend om deze planten op water te kweken dat ook hydroponie wordt genoemd

In deze blog zal ik je kennis laten maken met de fascinerende wereld van Syngonium op water en uitleggen waarom dit een boeiende en onderhoudsvriendelijke manier is om deze planten te laten groeien.

 

Hoe verzorg je een syngonium

 

Een introductie tot de Syngonium op water:

Wat is een Syngonium?

De Syngonium is een geslacht van tropische en subtropische klimplant die behoort tot de familie Araceae. Ze zijn oorspronkelijk afkomstig uit de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. Een van de meest opvallende kenmerken van Syngonium zijn hun aantrekkelijke, hartvormige bladeren, die vaak verschillende kleuren en patronen hebben, verschillend van groen tot wit, roze en zelfs de kleur paars.

 

Syngonium verzorgen

Waarom de Syngonium plant op water?

Het kweken van Syngonium op water heeft ook duidelijk wat voordelen:

Esthetisch aantrekkelijk: De wortels van de plant groeien in het water, wat een uniek en decoratief plaatje toevoegt aan je interieur.

Gemakkelijke volgproces: Je kunt gemakkelijk de gezondheid van de wortels en de waterkwaliteit controleren, waardoor problemen van de synognium snel kunnen worden opgemerkt en opgelost.

Minder onderhoud: In vergelijking met potgrond teelt hoeft de plant op water minder vaak te worden bewaterd.

Luchtzuivering: Het zijn uitstekende luchtzuiveraars, en in watercultuur kunnen ze nog efficiënter schadelijke stoffen uit de lucht verwijderen.

Geschikt voor kleine ruimtes: Omdat je geen grote potten nodig hebt, is deze methode ideaal voor mensen met een kleine ruimte.

In de volgende blog onderwerpen zullen we dieper ingaan op hoe je Syngonium op water kunt kweken, welke variëteiten het meest geschikt zijn, en de benodigdheden en stappen om met succes deze prachtige planten op water te verzorgen. Blijf op de hoogte voor meer informatie over deze boeiende en trendy manier van tuinieren!

 

3 Syngonium planten

 

Hoe verzorg je een Syngonium op water?

Syngonium zijn de beste planten om als hydroponie plantjes te hebben, maar hoe verzorg je deze planten nou het beste? Hier zijn een aantal stappen die je het beste kunt volgen:

 1. Zorg dat de plant in een vaasje of flesje met schoon water staat. Dit is belangrijk voor de wortels om goed verder te groeien. Zorg er wel voor dat de bladeren van de Syngonium niet in het water hangen, omdat daar schimmelgroei van kan komen.
 2. Zet de plant op een lichte plek in je huis of kantoor, maar zet de plant niet in de directe zon. Syngoniums gedijen goed op een lichte plek, maar niet in de directe zon, want dit kan de bladeren van de plant verbranden.
 3. Ververs het water van de plant regelmatig, het liefst elke twee tot vier weken. Verwijder eventuele algen of andere viezigheid uit het flesje of vaasje en vul deze bij met vers schoon kamertemperatuur water.
 4. Probeer de kamertemperatuur voor de Syngonium ongeveer tussen 18-24°C en als het kan een beetje luchtvochtigheid voor de plant. Dit zijn namelijk ideale omstandigheden voor de groei van de plant op water.
 5. En als laatste: als je Syngonium te lang wordt of uit vorm raakt, kun je de stengels terugsnoeien om de gewenste vorm te behouden.


Het verzorgen van een Syngonium op water is relatief eenvoudig, maar het vereist aandacht voor waterkwaliteit en lichtomstandigheden. Met de juiste zorg kun je genieten van een prachtige, groeiende plant die je interieur op een decoratieve manier verfraait.

 

Syngonium soorten

 

Welke Syngonium soorten zijn bestemd voor hydroponie?

Syngonium-planten kunnen over het algemeen goed gedijen in hydroponische systemen, waarbij ze op water worden gekweekt met voedingsstoffen. Hier zijn enkele soorten die goed geschikt zijn voor hydroponie vanwege hun groeipatronen en aanpassingsvermogen:

 1. Syngonium podophyllum: Dit is een van de meest populaire Syngonium-soorten, ook bekend als de pijlpuntplant. De plant heeft prachtige bladpatronen en kleuren, net zoals de ‘White Butterfly’ en ‘Neon Robusta’ soorten. Deze planten doen het goed als hydroponie vanwege hun compacte groei en mooie bladeren.
 2. Syngonium neon robusta: Dit soort staat bekend om zijn levendige neon roze tot roze-blauwe bladeren en is een zeer aantrekkelijk plant om op water te hebben.
 3. Syngonium wendlandii: Dit is een kruipende Syngonium soort met hartvormige bladeren. Deze plant is goed geschikt voor hydroponie waar het goed in kan groeien.
 4. Syngonium macrophyllum: Deze soort heeft grote, opvallende bladeren en kan ook geschikt zijn voor hydroponie, maar er moet wel voldoende ruimte zijn voor de grote bladeren.
 5. Syngonium pixie: Dit soort heeft kleine bladeren en een compacte groeivorm, waardoor deze plant ideaal is voor Hydroponie, flessentuinen of terrariums.


Zoals je hier leest kunnen de Syngonium soorten goed groeien op water. Naast deze zijn er nog meerdere soorten die het ook goed doen op water. Zolang je er goed voor zorgt dat de plant de juiste omgevingsomstandigheden en waterkwaliteit krijgt, zul je weinig tot geen problemen krijgen met je plant. Heb je dit nu wel en weet je niet wat je ertegen moet doen, lees dan ons volgende onderwerp: het oplossen van problemen bij Syngonium op water.

Het oplossen van problemen bij Syngonium op water

Je hebt een mooie Syngonium op water, maar je loopt nog tegen wat problemen aan die de plant op water heeft. Als dit bij jou af en toe gebeurt, ben je hier op de juiste plek. Hier zijn enkele veelvoorkomende problemen bij het kweken van Syngonium op water en hoe je ze kunt oplossen:

 1. Wortelrot:
  • Symptomen: Slappe, bruine wortels, verkleurde of verwelkende bladeren.
  • Oplossing: Verwijder de aangetaste wortels onmiddellijk en zorg ervoor dat de vaas en het water schoon zijn.
 1. Algen in het water:
  • Symptomen: Groene of bruine algen groeien in het flesje of op de wortels.
  • Oplossing: Verwijder voorzichtig de algen met een borstel en ververs het water regelmatig. Zorg voor voldoende licht, maar vermijd direct zonlicht.
 1. Bladproblemen:
  • Syngonium plant in vazenSymptomen: Gele bladeren, bladvlekken of bladuitval.
  • Oplossing: Controleer de waterkwaliteit en zorg ervoor dat je het water genoeg ververst voor voedingsstoffen. Pas de lichtomstandigheden aan om de plant te beschermen tegen te veel zonlicht. Zet de plant op een lichte plek, maar niet in het zonlicht zelf.
 1. Te lange stengels:
  • Symptomen: De stengels worden te lang en de plant verliest zijn compacte vorm.
  • Oplossing: Snoei de stengels terug om de gewenste vorm te behouden. Je kunt de
  • snoeideel verder gebruiken om nieuwe Syngonium stekken te maken.
 1. Slechte groei:
  • Symptomen: De plant groeit langzaam of stopt met groeien.
  • Oplossing: Controleer de waterkwaliteit en zorg voor voldoende licht. Overweeg ook de temperatuur en luchtvochtigheid in je ruimte, omdat deze factoren de groei kunnen beïnvloeden. Verder is het belangrijk om geduldig te blijven.

Het is erg belangrijk om je Syngonium plant op water regelmatig te controleren op tekenen van problemen die de plant zou kunnen krijgen. Hierdoor kan je op tijd actie ondernemen voor de gezondheid van je plant. Zolang je de juiste aandacht besteedt aan de plant en deze tips volgt, zal de Syngonium op water een mooi en gezond blijvende plant zijn waar je van kan genieten.

 


Decoratieve Syngonium-vaasontwerpen:

Hangende vazen syngonium

Geef inspiratie voor verschillende soorten vazen en potten die kunnen worden gebruikt om Syngonium op water te kweken. Laat zien hoe lezers hun interieur kunnen verfraaien met deze decoratieve planten.

Jacq glas: Het jacq glas is ook een decoratieve glazen soort vaas/fles om je mooie Syngonium plant in te zetten. Het is een vierkant met bolle zijkanten vaasje met

 ribbels erop of strepen.

Houten vazen: Combineer natuurlijke materialen zoals hout en glas door Syngoniums in houten vazen met glazen inzetstukken te plaatsen of juist Syngonium in glazen vazen met houten inzetstukken. Dit geeft een rustieke uitstraling

Hangende vazen: Gebruik hangende glazen vazen om Syngoniums op water op verschillende hoogtes te presenteren. Hang ze bijvoorbeeld in een mooie houder. Zet de plant ook in de buurt van ramen voor een goede belichting voor de plant.

Flesje: De Syngonium plant staat ook altijd mooi in een flesje. Zo’n flesje wordt ook wel ann glas genoemd en heeft een witte

 dop op de bovenkant die los gemaakt kan worden.

Kleurrijke vazen: Gebruik vazen in felle kleuren voor de Syngonium plant om een vleugje levendigheid toe te voegen aan je interieur. De kleuren kan je mooi uitkiezen 

met wat het beste bij jou in huis past.

Elegante glazen vazen: Voor elegante glazen vazen zijn de transparante glazen vazen in verschillende vormen gave vazen voor de Syngonium. Het elegante transparante glas benadrukt de schoonheid van de Syngonium stengel en wortel die in het water zitten.

Dit is alweer het einde van de blog: hoe verzorg je een Syngonium op water. We hopen dat je nu goed weet hoe je een Syngonium moet verzorgen en wat je moet doen als er problemen optreden bij je plant. Wil je graag een mooie Syngonium in een mooie fles en houder in je huis hebben? Bekijk onze webshop!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *