GRATIS VERZENDING VANAF 59,-
VERZENDING BINNEN 1-2 WERKDAGEN
7 JAAR HÉT DESIGN PLANTEN MERK

Een ogenblikje a.u.b

Hoe verzorg je een Monstera op water?

Welkom in de wereld van hydroponie, waar planten groeien in water. Bij deze blog gaan we het hebben over een van de meest geliefde planten die met succes op water kunnen groeien, de Monstera. De Monstera plant is een prachtige plant die een toevoeging heeft bij elk interieur, maar hoe verzorg je deze groene schoonheid nou precies als je hem op water wilt laten groeien?

In deze blog gaan we het daar uitgebreid over hebben. Of je nou een ervaren hydroponie kweker bent of een beginner, na het lezen van deze blog weet je precies hoe je de beste resultaten gaat hebben met je Monstera op water. Dus pak je vaasje of flesje erbij, vul hem met water en laten we samen ontdekken hoe je de prachtige Monstera-plant kunt laten bloeien in een hydroponisch systeem.

Wat is een Monstera en groeien Monstera’s succesvol op water?

Een Monstera, ook wel bekend als de Gatenplant, is tegenwoordig een steeds populairdere en geliefdere kamerplant vanwege zijn mooie grote bladeren met gaten. Deze plant komt uit de tropische regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika, waar ze als klimplanten langs de bomen groeien. In de juiste omgeving kunnen Monstera’s zelfs grote hoogtes bereiken en een indrukwekkend uiterlijk krijgen.

Monstera’s kunnen succesvol op water groeien en hier is hydroponie teeltmethode een effectieve manier om deze planten te kweken. Als je de Monstera plant de juiste zorg en aandacht biedt, kunnen ze goed groeien en gezond blijven op water.

Wil je nou precies weten hoe je een Monstera op water kan zetten? Lees dan het volgende onderwerp hoe wij je uitleggen hoe je stapsgewijs je Monstera op water kan zetten.

Grote Monstera plant in een vaas op teakhout

Hoe zet je een Monstera op water?

Monstera op water - Green Jewel

Je hebt een Monstera plant in je huis, maar je wilt je plant heel graag ook op water hebben dan zit je bij deze blog op de juiste plek. Bij dit onderwerp gaan we je stapsgewijs uitleggen hoe jij je Monstera op een goeie manier op water kan laten groeien.

 1. Begin met het uitzoeken van een gezonde Monsterastek. Dit kan een afgesneden wortelstelsel van een Monstera zijn, zorg er wel voor dat het een levende, gezonde en onbeschadigde stek is.
 2. Vervolgens plaats je de Monstera-stek in een flesje of vaasje met voldoende ruimte voor de wortels om goed te kunnen groeien.
 3. Als je dat gedaan hebt zorg je ervoor dat je het flesje of vaasje met de Monstera erin op een lichte plek zet in je huis om de plant en wortels te kunnen laten groeien. Zet het niet in de volle zon, omdat dan de wortels en blaadjes van de Monstera kunnen beschadigen. Zorg ook voor een goeie kamertemperatuur voor de Monstera plant.

Als je deze tips volgt hoe je een Monstera op water zet, zal er vrij weinig mis kunnen gaan. Maar hierna is het nog niet helemaal kaar, want nu moet je nog de Monstera verder verzorgen om het te laten groeien tot een mooie grote plant. Bij het volgende onderwerp gaan we je nog wat tips geven over het verzorgen van je Monstera.

Hoe verzorg je een Monstera plant op water?

Als het goed is heb je nu een mooie gezonde Monstera stek op water gezet, maar denk je nu “oh jee hoe moet ik nu verder…” Geen paniek, want hier geven wij jou nog wat verzorging tips hoe je je Monstera nou ook in leven houdt en goed laat groeien. Je kan ook op onze website kijken bij de verzorging section hoe jij je plantje moet verzorgen.

Je moet wel onthouden dat het verzorgen van een Monstera plant op water wel wat aandacht vereist, maar je houdt er wel een hele mooie groeiende plant eraan over.

 1. Zoals hierboven ook gezegd is het belangrijk dat je je Monstera plant in het licht zet, maar niet in de directe zon om beschadiging van de bladeren en wortels te voorkomen. Plaats de plant bijvoorbeeld bij een raam met gefilterd licht.
 2. Het is verder belangrijk om de Monstera om de zoveel tijd vers water te geven. Dit zodat de Monstera plant dan weer genoeg voedingsstoffen uit het water kan halen om verder te kunnen groeien.
 3. Controleer regelmatig de wortels van de Monstera. Gezonde witte wortels zijn een teken van een gezonde plant. Als je bruine of rotte wortels opmerkt snijd deze dan voorzichtig weg om verdere verspreiding van wortelrot te voorkomen.
 4. Verwijder, als de Monstera het heeft, de dode bladeren en zorg voor een goeie luchtiging om schimmels en ziekten te voorkomen. Het komt niet snel voor dat het gebeurt, maar met een slechte leefomgeving voor de plant kan het wel gebeuren.
 5. En als laatst is het belangrijk om de waterstand te controleren. Zorg er altijd voor dat de wortels van de Monstera in het water staan, maar niet dat de hele plant volledig onderwater staat om wortelrot te voorkomen.
monstera plant op water verzorging

Met deze verzorgingstips zou je lang kunnen genieten van een prachtige en gezonde Monstera op water. Zorg voor een regelmatige controle op je Monstera en dan zou het vanzelf wel goed moeten gaan groeien.

Heb je al een Monstera op water staan en loop je toch tegen wat problemen aan zoals bijvoorbeeld wortelrot of algenproblemen? Lees dan nog een stukje verder waar wij de problemen van een Monstera op water doorlopen en met oplossingen ervoor komen.

Hoe zet je een Monstera op water?

Heb jij een mooie gezonde Monstera plant op water gezet, maar loop je toch nog tegen gezondheidsproblemen aan bij je plant die je maar niet opgelost krijgt? Dan zit je hier op de goeie plek.

Grote Monstera plant in een vaas op teakhout

We hebben hier enkele veelvoorkomende problemen die kunnen optreden bij een Monstera met een oplossing erbij:

 1. Het eerste probleem dat wel is op kan treden bij een Monstera is wortelrot. Wortelrot kan optreden als de wortel langdurig in contact staat met stilstaand water dat niet eens in de zoveel tijd ververst wordt. Om dit probleem op te lossen, moet je ervoor zorgen dat de wortels niet helemaal onderwater staan zodat de wortels ook nog wat lucht kunnen krijgen. En vergeet ook niet het water af en toe te verversen voor voedingsstoffen. Controleer regelmatig de wortels en verwijder eventuele rotte delen.
 2. Het hydroponisch systeem kan ook last krijgen van algengroei. Als er te veel licht op de wortels komt kunnen er algen gaan groeien. Om algenproblemen op te lossen bij een Monstera kun je het flesje of vaasje omwikkelen met donker materiaal om lichtinval te verminderen. Je zou ook regelmatig het flesje of vaasje controleren en af en toe te verversen.
 3. Het kan ook wel is voorkomen dat de Monstera bladverkleuring, gele bladeren of langzame groei blijkt te hebben. Dit kan komen door gebrek aan omzet en is het hierdoor ook belangrijk dat je de plant hierop controleert en genoeg voedingsstoffen geeft. Die voedingsstoffen doe je geven door het water te verversen of als het heel slecht gaat een voedingsoplossing te gebruiken.
 4. En als laatst kan het gebeuren dat je bladeren van de Monstera plant verbranden. Als je Monstera bruine of gele bladeren krijgen kan dit komen doordat je plant in de direct zon staat. Hierdoor kunnen de bladeren gaan verbranden en de wortels beschadigen van de plant. Verplaats de plant dan ook snel naar een plek geen direct zon is, maar gewoon licht om bladverbranding te voorkomen.

Als je te maken hebt met een van deze problemen is het belangrijk om snel in actie te komen om je Monstera goed gezond te houden. Een regelmatige controle bij de plant zou genoeg moeten zijn om hem goed te onderhouden.

Nog geen Monstera plant op water, maar wil jij er wel één hebben? Bekijk dan onze webshop waarin je kan kiezen tussen verschillende soorten en maten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *