GRATIS VERZENDING VANAF 59,-
VERZENDING BINNEN 1-2 WERKDAGEN
7 JAAR HÉT DESIGN PLANTEN MERK

Een ogenblikje a.u.b

Hoe verzorg je een Ctenanthe op water?

In deze blog gaan we het hebben over de Ctenanthe plant. Dit is een erg populaire kamerplant dat komt door de mooie en opvallende bladeren met allerlei patronen erin. In deze blog gaan we het hebben over de Ctenanthe plant zelf, hoe je een Ctenanthe plant succesvol kunt stekken op water, welke Ctenanthe soorten bestemd zijn voor hydroponie en waterkwaliteit en verversing voor Ctenanthe op water.

Ben je benieuwd naar de Ctenanthe plant op water? Neem dan een kijkje in onze webshop.

Ctenanthe plant

De Ctenanthe plant is een prachtige en populaire kamerplant die behoort tot de Marantaceae-familie, dezelfde familie waartoe ook de planten als Calathea en Maranta behoren. Ctenanthe-planten staan bekend om hun opvallende bladeren, die vaak gave patronen en kleuren hebben, waardoor ze gewilde decoratieve planten zijn.

Een van de meest opvallende kenmerken van de Ctenanthe-planten zijn hun bladeren. Deze bladeren hebben vaak prachtige patronen met verschillende tinten groen, crème en soms zelfs paars erin zitten. De patronen kunnen verschillen, afhankelijk van de Ctenanthe planten soort. Deze plant is ook perfect voor als je huisdieren thuis hebt, het is niet giftige plant die er nog gaaf uit ziet ook.

Ctenanthe-bladeren hebben een interessant gedrag waarbij ze gedurende de dag bewegen. ‘s Morgens staan de bladeren meestal omhoog en spreiden ze zich uit om zoveel mogelijk licht op te vangen. Naarmate de dag vordert, buigen de bladeren weer terug omlaag.

De Ctenanthe-planten groeien het beste als ze op een lichte plek staan, maar ze moeten wel goed worden beschermd tegen direct zonlicht. Dit omdat de bladeren van de Ctenanthe hierdoor snel kunnen beschadigen. Plaats ze bijvoorbeeld in de buurt van een raam met gefilterd licht of in een ruimte met voldoende helder licht.

Verwijder regelmatig dode of vergeelde bladeren om de gezondheid van de plant te behouden en een nette uitstraling te behouden.

Ctenanthe-planten zijn over het algemeen niet veeleisend, maar ze vereisen wel specifieke zorg om hun prachtige bladeren en gezondheid te behouden. Met de juiste aandacht en liefde kunnen ze een uitgroeien tot een prachtige kamerplant.

Baby LOFE transparant set van 2 | Ctenanthe Burley Marxii en Syngonium

Ctenanthe-planten zijn over het algemeen niet veeleisend, maar ze vereisen wel specifieke zorg om hun prachtige bladeren en gezondheid te behouden. Met de juiste aandacht en liefde kunnen ze een uitgroeien tot een prachtige kamerplant.

Succesvol Stekken van Ctenanthe op water

Heb je een grote Ctenanthe plant in je huis en wil die je graag stekken, maar je weet niet hoe je dat moet doen. Dan is dit stukje van de blog perfect voor jou. Hier kan je de stappen lezen hoe je je Ctenanthe plant het beste kunt stekken en op water kunt laten groeien. Hier zijn de stappen om met succes Ctenanthe-stekken in water te nemen:

Benodigdheden:

 • Een gezonde moederplant van Ctenanthe
 • Een scherpe schaar of snoeischaar
 • Een glazen flesje of vaasje
 • Schoon vers water
Hang vaas metaal met Adansonii, Cordyline en Ctenanthe
 1. Selecteer de juiste moederplant: Kies een goeie gezonde, volwassen Ctenanthe-plant om stekken van te nemen. Zorg er wel voor dat de plant vrij is van ziekten of plagen.
 2. Snijd de stekken: Snijd de stekken af met een scherpe schaar of snoeischaar net onder een knooppunt. Dit knooppunt zal later de plaats zijn waar de wortels zich weer gaan ontwikkelen.
 3. Plaats de stekken in water: Vul een flesje of vaasje met schoon water. Zorg ervoor dat de onderste knooppunten van de stekken in het water zitten, zodat de wortels kunnen groeien. Hou de bladeren van de Ctenanthe wel boven water, dit voorkomt dat bladeren gaan rotten. Je kunt meerdere stekken in dezelfde vaas plaatsen, maar zorg ervoor dat de plant niet te dik wordt in het flesje of vaasje.
 4. Plaats de vaas op een geschikte locatie: Zet je flesje of vaasje met de Ctenanthe stek op een lichte plek in je huis, maar zet de plant niet in de directe zon. Dit zou de stekken kunnen beschadigen.
 5. Ververs het water regelmatig: Het water moet schoon en helder blijven. Ververs aan het begin het water om de paar dagen om te voorkomen dat het water gaat stinken of dat schimmelgroei optreedt. Als de wortels eenmaal groeien zou het water schoner blijven, maar ververs het water nog steeds eens in de week.
 6. Wortelontwikkeling controleren: Na verloop van tijd, meestal enkele weken tot enkele maanden, zullen de stekken wortels ontwikkelen. Je zou dit door het flesje of vaasje kunnen zien.

Het stekken van Ctenanthe in water kan wat geduld vergen, maar het kan een handige manier zijn om nieuwe planten te verkrijgen. Houd de voortgang van je stekken in de gaten en wees geduldig terwijl ze wortels ontwikkelen en uitgroeien tot gezonde planten. Als je wil zou je de Ctenanthe eventueel ook in potgrond kunnen planten, maar in een mooi flesje te laten groeien kan ook gewoon.

Wil je nou ook weten welke soorten Ctenanthe dan ook het beste op water groeien? Lees het volgende onderwerp van deze blog, welke Ctenanthe soorten zijn bestemd voor hydroponie?

Je kan ook bij ons op de webshop een kijkje kunnen nemen voor een mooie Ctenanthe op water die in een mooie houder staat.

Welke Ctenanthe soorten zijn bestemd voor hydroponie?

Er zijn van de Ctenanthe plant veel soorten die van de plant af stammen, maar zijn niet allemaal bestemd om op water te zetten. Hier zijn enkele Ctenanthe-soorten die je in water zo kunnen zetten:

 1. Ctenanthe lubbersiana: Deze Ctenanthe soort heeft groen-zilver gestreepte bladeren en staat ook bekend als de “Never-Never Plant.”
 2. Ctenanthe burle-marxii: Ook bekend als de “Fishbone Plant,” heeft deze Ctenanthe soort langwerpige bladeren met donkergroene strepen en lichte strepen.
 3. Ctenanthe oppenheimiana: Deze Ctenanthe soort heeft langwerpige bladeren met groen-lila gestreepte patronen en wordt ook de “Never-Never Plant” genoemd. Het is vergelijkbaar met Ctenanthe lubbersiana

Als je Ctenanthe wilt kweken in water, zorg dan voor de juiste waterkwaliteit, luchtcirculatie en lichtomstandigheden, en vergeet niet de plant wel goed in de gaten te houden op tekenen van stress of problemen, zoals wortelrot.

Baby LOFE metaal set van 2 | Ctenanthe Burle Marxii en Syngonium

Hopelijk heb je alle antwoorden die je nodig hebt gehaald uit deze blog. Ben je door deze blog nog nieuwsgieriger geworden naar een mooie Ctenanthe plant op water bekijk dan onze gave artikelen op onze webshop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *