GRATIS VERZENDING VANAF 59,-
VERZENDING BINNEN 1-2 WERKDAGEN
7 JAAR HÉT DESIGN PLANTEN MERK

Een ogenblikje a.u.b

Hoe verzorg je een Chamaedorea op water?

In deze blog gaan we het hebben over de Chamaedorea plant op water. We hebben het niet alleen over de verzorging van de Chamaedorea Elegans op water, maar ook over de Chamaedorea plant zelf en hoe kan je de Chamaedorea plant succesvol stekken op water. Ben je nieuwsgierig naar hoe je dit allemal het beste kan doen? Lees dan snel verder en hopelijk zijn je vragen na het lezen van deze blog allemaal beantwoord.

Wil je graag een Chamaedorea plant op water in je huis hebben? Neem dan een kijkje in onze webshop.

Chamaedorea plant

De Chamaedorea plant zijn tropische en subtropische palmbomen die algemeen bekend staan als kamervarens of kamerpalmen. Deze planten zijn populair vanwege hun aantrekkelijke uiterlijk, gemak van verzorging en het vermogen om binnenshuis te gedijen. Hier zijn enkele belangrijke kenmerken van de Chamaedorea-plant:

 1. Chamaedorea zijn kleine tot middelgrote palmbomen met veerachtige, geveerde bladeren die in een elegante boogvorm groeien.
 2. De bladeren zijn meestal donkergroen en kunnen een veervormig of bamboeachtig uiterlijk hebben, afhankelijk van de Chamaedorea-soort.
 3. Sommige Chamaedorea soorten kunnen kleine, onopvallende bloemen produceren en in sommige gevallen zelfs kleine, kleurrijke bessen.
 4. Giftigheid: Chamaedorea-planten zijn niet giftig voor huisdieren en mensen, waardoor ze een veilige keuze zijn voor huishoudens met huisdieren.
 5. Temperatuur: Ze gedijen het beste bij temperaturen tussen °C en 26°C. Vermijd blootstelling aan temperatuurextremen.
 6. Luchtvochtigheid: Deze Chamaedorea plant geven de voorkeur aan hoge luchtvochtigheid. U kunt de luchtvochtigheid verhogen door een luchtbevochtiger te gebruiken of een luchtbevochtigingsschaal te plaatsen.
 7. Chamaedorea-planten zijn uitstekende keuzes om een vleugje groen toe te voegen aan bijvoorbeeld je woonkamers, kantoren en slaapkamers, waar ze goed gedijen en het zijn ook nog is luchtzuiverende planten. Hun elegante uiterlijk maken ze populair onder liefhebbers van kamerplanten.

Holding hand met Chamaedorea plant

Succesvol Stekken van Chamaedorea op water

De Chamaedorea plant kan je ook stekken en in water laten wortelen. Hier zijn de stappen die je moet volgen om de Chamaedorea te stekken.

Benodigdheden:

 • Een gezonde Chamaedorea-plant
 • Scherp snoeimes of snoeischaar
 • Schoon water
 • Vaas of flesje
 • Doorzichtige plastic zak (optioneel)

Stappen:

 1. Kies een gezonde stengel: Zoek naar een gezonde, niet-bloeiende stengel van de moederplant om te stekken. De stengel moet minstens één gezond blad en een deel van de stengel hebben.
 2. Stekken snijden: Snijd de geselecteerde stengel net onder een knoop of bladknooppunt af met een scherp en schoon snoeimes of snoeischaar. Een knoop is het punt waar bladeren aan de stengel zijn bevestigd.
 3. Verwijder onderste bladeren: Verwijder voorzichtig de bladeren aan de onderkant van de stek, zodat er geen bladeren in het water hangen. Dit voorkomt dat bladeren gaan rotten.
 4. Plaats in water:
  • Vul een vaas of flesje met schoon water.
  • Plaats de stekken in het water, zorg ervoor dat minstens één knoop ondergedompeld is. De knoop is het punt waaruit de wortels zullen groeien.
  • Zorg ervoor dat de bladeren boven het water blijven. Als ze in het water hangen, kunnen ze gaan rotten.
 5. Licht en temperatuur: Zet de vaas met de stekken op een lichte plek, maar niet in de directe zon. Kamertemperatuur is meestal geschikt voor de meeste Chamaedorea-soorten.
 6. Water verversen: Ververs het water regelmatig, bij voorkeur om de paar dagen, om te voorkomen dat het water troebel wordt en om de groei van schadelijke bacteriën te voorkomen.
 7. Optioneel: Plastic zak voor luchtvochtigheid: Je kunt een doorzichtige plastic zak over de vaas of flesje plaatsen om een hogere luchtvochtigheid te behouden. Dit kan het bewortelingsproces van de Chamaedorea versnellen.
 8. Geduld: Het is belangrijk om wel geduldig te blijven. Het kan enkele weken tot maanden duren voordat de stekken wortels ontwikkelen. Blijf geduldig en controleer regelmatig op tekenen van wortelvorming.

stekken chamaedorea op water

Door het volgen van deze stappen zou je een succesvolle Chamaedorea stek op water kunnen laten groeien. Als de Chamaedorea na wat tijd ook goed verder groeit op water, kan je er ook voor kiezen om de Chamaedorea in grond te poten. Met genoeg geduld en zorgvuldige aandacht kan je een mooie Chamaedorea op water krijgen. Heb je nu al een Chamaedorea stek op water, maar weet je niet precies hoe je die nu verder moet verzorgen, lees dan het volgende blogonderwerp: hoe verzorg je een Chamaedorea op water.

Hoe verzorg je een Chamaedorea Elegans op water?

Hier zijn de beste aantal stappen die je moet volgen om je mooie Chamaedorea plant te verzorgen:

 1. Plaats in water: Plaats de Chamaedorea in een vaasje of fles en vul het met schoon vers water. Zorg ervoor dat de onderkant van de wortels in het water staan.
 2. Licht en temperatuur: Zet het vaasje of flesje met de Chamaedorea op een lichte plek in je huis, maar voorkom dat de plant in het directe zonlicht staat. Kamertemperatuur is meestal geschikt voor de meeste Chamaedorea planten soorten.
 3. Ververs het water: Verander het water van de Chamaedorea regelmatig het liefst om de paar dagen. Dit is bij de Chamaedorea plant erg belangrijk, hiervoor zorg je dat het water goed schoon blijft en niet gaat rotten.
 4. Snoeien: Verwijder regelmatig dode of vergeelde bladeren van de Chamaedorea om de plant er netjes uit te laten zien.
 5. Verplanten: Als je Chamaedorea goed groeit op water en hij wordt erg groot, zou je er eventueel voor kunnen kiezen om de Chamaedorea plant in een pot met aarde te verplanten. Het is een optionele keuze aan jou wat je het mooist vindt.

Drunken duck met een Chamaedorea plant

Als je een Chamaedorea plant in water te laat groeien, zorg dan voor een goede balans tussen licht, temperatuur en waterkwaliteit en daarna kan je kijken of je de plant op water wilt laten groeien of wilt verplanten in een pot met aarde om hem zo verder te laten groeien.

Wil jij een Chamaedorea plant op water hebben waar je misschien zelfs stekjes van af kunt halen?

Bekijk dan onze webshop om een mooie Chamaedorea Elegans soort te bekijken in verschillende maten flessen in water met ook verschillende soorten houders. Je kan ze zelfs kopen waar de fles in een lichtgevende houder staat. Neem snel een kijkje 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *