GRATIS VERZENDING VANAF €59
VERZENDING BINNEN 1-2 WERKDAGEN
7 JAAR HÉT DESIGN PLANTEN MERK

Een ogenblikje a.u.b

Hoe verzorg je een Calathea Orbifolia op water?

De Calathea Orbifolia is een populaire kamerplant die meestal wordt gekweekt in potgrond, maar dit is ook een goede plant om te kweken op water. 

Hoe kweek je een Calathea Orbifolia op water?

Als allereerst de benodigdheden voor de Calathea Orbifolia verzorging:

 1. Een gezonde Calathea Orbifolia plant
 2. Een glazen pot of glaasje.
 3. Vers water

Calathea Orbifolia Op Water

De stappen voor het kweken van de Schefflera plant op water:

 1. Selecteer een gezonde stengel: Kies een gezonde stengel van je Calathea Orbifolia. Deze stengel moet minstens één knoop hebben met bladeren.
 2. Snijd de stengel: Snijd de stengel net onder een knoop af met een scherp mes of schaar. Zorg ervoor dat de snede schoon en recht is.
 3. Plaats de stengel in water: Plaats de afgesneden stengel in een glazen pot of glaasje gevuld met vers water. Zorg ervoor dat de knoop volledig in het water zit.
 4. Zorg voor licht: Het is erg belangrijk dat je de stek op een goede lichte plek zet, maar niet in het directe zonlicht. Dat kan de Calathea Orbifolia stek beschadigen.
 5. Ververs het water regelmatig: Ook belangrijk is om aan het begin het water om de paar dagen te verversen om te voorkomen dat er zich bacteriën of schimmels ontwikkelen. Zorg ervoor dat het water altijd schoon en helder blijft.
 6. Geduld hebben: Dit proces kan wel even duren, dus is het belangrijk om geduld te hebben.
 7. Verpot in aarde: Als de Calathea Orbifolia stek wortels ontwikkelt, kun je overwegen om hem over te planten in een pot met potgrond. Dit is een mooie manier om de plant verder te laten groeien, maar je kan de Calathea Orbifolia ook verder op water laten groeien.

Met deze stappen zou je een mooie Calathea Orbifolia verzorging tot stand kunnen brengen. Als je de plant verder goed wilt onderhouden en verzorgen is het belangrijk om te weten over de waterkwaliteit van de plant en de verversing.

 

Waterkwaliteit en -verversing voor de Calathea Orbifolia verzorging op water:

Het handhaven van goede waterkwaliteit en regelmatige waterverversing is belangrijk voor de Calathea Orbifolia verzorging op water, omdat de gezondheid van de plant sterk afhankelijk is van de omgeving waarin hij groeit. Hier is waarom waterkwaliteit belangrijk is voor de Calathea Orbifolia verzorging en hoe je het water het beste kunt voorbereiden en verversen:

Waarom waterkwaliteit belangrijk is:

 1. Mineralen en voedingsstoffen: Calathea Orbifolia heeft nog steeds enkele voedingsstoffen en mineralen nodig, zelfs als hij in water wordt gekweekt. Het gebruik van zuiver, gedestilleerd water of regenwater kan helpen om de mineralen in het water te minimaliseren, omdat een teveel aan mineralen schadelijk kan zijn voor de plant.
 2. Voorkomen van ziekten: Water met een hoge kwaliteit kan helpen bij het voorkomen van de opbouw van bacteriën, algen en schimmels, die schadelijk kunnen zijn voor de wortels van dCalathea Orbifolia Verzorgene plant en wortelrot kunnen veroorzaken.

 

Hoe je het water kunt voorbereiden en verversen:

 1. Gebruik zuiver water: Het is het beste voor de Calathea Orbifolia verzorging om zuiver, gedestilleerd water te gebruiken. Dit minimaliseert de hoeveelheid mineralen en verontreinigingen in het water.
 2. Ververs het water regelmatig: Het is vooral belangrijk om het water in de pot of glaasje van tijdens de Calathea Orbifolia verzorging regelmatig te verversen om de opbouw van schadelijke stoffen in het water te voorkomen. Het beste is om je water om de week te verversen of wanneer je merkt dat het troebel wordt.
 3. Spoel de wortels af: Bij het verversen van het water kun je ook het beste de wortels van de plant voorzichtig afspoelen om eventuele ophoping van sediment of algen te verwijderen. Dit verbetert het proces van de Calathea Orbifolia verzorging.
 4. Controleer de waterstand: Zorg ervoor dat de wortels van de Calathea Orbifolia altijd in het water staan, maar niet volledig ondergedompeld zijn om wortelrot te voorkomen. Houd het waterniveau stabiel.
 5. Gebruik een geschikte pot of glaasje: Kies een pot of vaas met voldoende ruimte voor de wortels, een smalle hals om de verdamping van water te verminderen en de luchtvochtigheid rond de plant te behouden.

Als je na het kweken van de Calathea Orbifolia deze waterkwaliteit en verversing stappen volgt, zou het zeker heel goed moeten gaan met je Calathea Orbifolia verzorging. Als je de plant ook goed in het licht zet, zou die goed moeten kunnen gaan groeien. De stappen voor het verbeteren van lichtomstandigheden zijn cruciaal voor de Calathea Orbifolia verzorging en staan in het volgende en laatste onderwerp van deze blog.

 

Verbeteren van lichtomstandigheden voor de Calathea Orbifolia verzorging:

Het creëren van ideale lichtomstandigheden is van groot belang voor de Calathea Orbifolia verzorging. Hier zijn enkele tips om de juiste lichtomstandigheden te creëren voor een Calathea Orbifolia:

 1. Indirect licht: De Calathea Orbifolia gedijt het beste op een lichte plek. Dit betekent dat de plant voldoende licht nodig heeft om te groeien, maar niet in de volle zon gezet mag worden. Plaats de plant op een plek waar het licht wordt gefilterd door bijvoorbeeld gordijnen, jaloezieën of bomen. Dit heeft het beste effect op de Calathea Orbifolia verzorging.
 2. Vermijd direct zonlicht: De Calathea Orbifolia is gevoelig voor direct zonlicht. Door de plant in direct zonlicht te zetten kan de bladeren verbranden en de plant kan hierdoor beschadigen. Zonlicht voor de plant moet worden vermeden, vooral in de middaguren. Dit heeft anders een negatieve impact op de Calathea Orbifolia verzorging.
 3. Controleer de lichtintensiteit: Het is belangrijk om te onthouden dat de lichtintensiteit kan verschillen afhankelijk van de locatie in je huis en het seizoen. Gedurende de zomermaanden kan het nodig zijn om de plant verder van het raam te verplaatsen om overmatig zonlicht te vermijden. Dit gaat te goede aan de Calathea Orbifolia verzorging.
 4. Zorg voor nauwkeurige lichtomstandigheden: Calathea Orbifolia houdt van standvastigheid. Probeer de plant niet voortdurend te verplaatsen, omdat abrupte veranderingen in lichtomstandigheden stress bij de plant kunnen veroorzaken. Stress is niet bevorderlijk voor de Calathea Orbifolia verzorging.
 5. Overweeg kunstmatige verlichting: Als je niet voldoende natuurlijk licht in je huis hebt, kun je overwegen om kunstmatige verlichting, zoals groeilampen te gebruiken om aan de lichtbehoefte van de Calathea Orbifolia te voldoen. Dit zorgt voor een positief effect tijdens de Calathea Orbifolia verzorging.
 6. Let op blad reacties: Als laatste is belangrijk dat de bladeren van Calathea Orbifolia kunnen reageren op lichtveranderingen. Als de bladeren slap worden, geel worden of lijken te verbranden, pas dan de lichtomstandigheden van de plant aan. 

Het handhaven van de juiste lichtomstandigheden is een belangrijk onderdeel van de Calathea Orbifolia verzorging. Door de plant de juiste hoeveelheid helder, indirect licht te bieden en direct zonlicht te vermijden, kun je de groei en gezondheid van de plant bevorderen, of je hem nu in water of in potgrond kweekt.

Bent u nou benieuwd naar andere planten? Bekijk de blog over hoe je een Schefflera verzorgt. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *