GRATIS VERZENDING VANAF 59,-
VERZENDING BINNEN 1-2 WERKDAGEN
7 JAAR HÉT DESIGN PLANTEN MERK

Een ogenblikje a.u.b

Bladverlies kamerplant: wat kan ik doen?

Help, mijn kamerplant verliest bladeren, wat moet ik nu doen? Geen paniek, wij hebben hier een mooie blog geschreven voor jou om te zorgen dat je kamerplant geen bladeren meer verliest. In deze blog gaan we het hebben over de verschillende redenen voor bladverlies kamerplant en gelijk een oplossing erbij en de waterverversing bij hydroponie planten. Een erg belangrijk onderwerp! 

Lees snel verder om te zorgen dat je plant niet nog meer bladeren verliest! 

bladverlies kamerplant

Redenen en oplossingen voor bladverlies kamer plant

Bladverlies bij hydroponie planten het kan iedereen overkomen. Daarom hebben we hier verschillende oorzaken en oplossingen voor bladverlies. Het is wel belangrijk om de specifieke reden te weten te komen om de juiste oplossing aan je planten te kunnen toepassen.  

Hier zijn een aantal veelvoorkomende oorzaken van bladverlies en bijbehorende oplossingen:  

 1. Te veel of te weinig water:
  Oorzaak: Hydroponie planten zijn gevoelig voor over bewatering en onder bewatering.
  Oplossing: Zorg ervoor dat je het waterpeil regelmatig controleert. Zorg dat de wortels bij de hydroponie planten voor 80/90% in water staan, zodat de wortels ook een beetje zuurstof kunnen krijgen. Pas zo nodig het water aan op basis van de behoeften van de soort plant. 
 2. Te weinig licht:
  Oorzaak: Hydroponie planten hebben voldoende licht nodig voor fotosynthese. Onvoldoende licht kan leiden tot bladverlies.
  Oplossing: Verplaats de plant naar een locatie met meer licht, als je weinig licht hebt kun je kunstmatige groeilampen overwegen om het lichtniveau te verhogen. 
 3. Ziekten en plagen:
  Oorzaak: Plantenziekten en plagen kunnen bladverlies veroorzaken bij hydroponie planten.
  Oplossing: Inspecteer de plant regelmatig op tekenen van ziekten en plagen. Gebruik indien nodig biologische of chemische bestrijdingsmiddelen om het probleem aan te pakken. 
 4. Onjuiste temperatuur en luchtvochtigheid:
  Oorzaak: Extreme temperatuurschommelingen en lage luchtvochtigheid kunnen stress veroorzaken en bladverlies veroorzaken bij de plant.
  Oplossing: Zorg voor een stabiele omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid die geschikt is voor de plantensoort. Lees eventueel ons andere blog “Bladbevochtiging: planten water geven op bladeren” voor een goeie luchtvochtigheid voor de planten.  
 5. Wortelproblemen:
  Oorzaak: Wortelproblemen, zoals rot of verstikking, kunnen leiden tot bladverlies.
  Oplossing: Controleer de wortels regelmatig en haal rotte wortels van de plant af om meer wortelrot te voorkomen. Verplaats de planten indien nodig naar een grotere pot. 
 6. Stressfactoren:
  Oorzaak: Veranderingen in omgevingsomstandigheden, zoals verplaatsing of herbeplanting, kunnen stress veroorzaken.
  Oplossing: Probeer veranderingen in de omgeving te voorkomen en verminder stressfactoren. 

bladverlies kamerplant

Het is belangrijk om de specifieke situatie van je hydroponie planten te weten te komen en de juiste oplossing toe te passen. Met deze tips, regelmatige zorg en monitoring kunnen helpen om bladverlies te voorkomen en je hydroponie planten gezond te houden. 

Bladverlies kamerplant: Waterverversing bij hydroponie planten

Het verversen van water bij de hydroponie planten is noodzakelijk voor een gezonde plantengroei. De verversing van het water van de plant verschilt, afhankelijk van verschillende factoren, maar vaak wordt aanbevolen om dit om de 1 tot 2 weken te doen. Dit kan echter afwijken op basis van planttype, temperatuur en andere omgevingsfactoren. Houdt de plant gewoon goed in de gaten hoeveel water die nog heeft en of het water ververst moet worden als het troebel wordt. 

Het niet regelmatig verversen van water kan leiden tot bladval, omdat voedingsstoffen in het water na verloop van tijd er uit gaan. Ook kan zich zoutopbouw voordoen door verdamping, wat wortelschade en bladverlies kan veroorzaken.  

Bovendien kunnen organische stoffen zich ophopen in stilstaand water, wat de gezondheid van planten erg negatief kan beïnvloeden en leidt ook tot bladval. Waterverversing is heel goed om voedingsstoffen van de plant aan te vullen, zoutopbouw te voorkomen en een gezonde groeiomgeving te behouden van de plant te behouden.  

bladverlies bij kamerplanten

Het is dus erg belangrijk om je hydroponie planten in de gaten te houden. Niet alleen voor het water, maar ook voor bijvoorbeeld wortel rot of bladuitval. We hopen dat je met deze tips en informatie weet wat je moet doen met je planten als ze bladeren verliezen.  

Bekijk onze andere blogs om nog meer van onze te lezen over de verzorging van bepaalde soorten planten!  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *